Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да

...
Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да
Коментари Харесай

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост по отношение на известията, че Международният углавен съд може да се готви да издаде заповеди за арест на държавни чиновници по обвинявания, свързани с войната в Газа, предава " Ройтерс ".

Международният углавен съд - който има право да упреква лица във военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид - проверява трансграничната офанзива на " Хамас " от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел срещу Газа, която към този момент е в седмия месец.

В отговор на известията в израелските медии, че МНС може скоро да издаде на висши израелски държавни и военни чиновници, външният министър Израел Кац в неделя предизвести израелските посолства да засилят сигурността си заради риска от " вълна от тежък антисемитизъм ".

" Очакваме съдът да се въздържи от издаване на заповеди за арест против висши израелски политически чиновници и чиновници по сигурността ", сподели Кац. " Няма да преклоним глави или да бъдем възпирани и ще продължим да се борим. "

Премиерът Бенямин Нетаняху сподели в петък, че всевъзможни решения на МНС няма да повлияят на дейностите на Израел, само че ще основат рисков казус.

" Заплахата да бъдат арестувани бойците и чиновниците на единствената народна власт в Близкия изток и единствената еврейска страна в света е възмутителна. Няма да се преклоним пред това ", написа той в обществената медийна платформа X.

Израелски публични лица се тормозят, че съдът може да издаде заповеди за арест против Нетаняху и други висши чиновници за хипотетични нарушавания на интернационалното филантропично право в Газа, оповестиха израелските медии.

МНС също обмисля заповеди за арест на водачи от " Хамас ".

Израел не е член на съда и не признава неговата пълномощия , само че палестинските територии бяха признати със статут на страна членка през 2015 година

През октомври основният прокурор на МНС Карим Хан сподели, че съдът има пълномощия над всевъзможни евентуални военни закононарушения, осъществени от бойци на Хамас в Израел и от израелските сили в Ивицата Газа.

Хан сподели, че екипът му интензивно проверява всевъзможни закононарушения, за които се допуска, че са осъществени в Газа, и че тези, които нарушават закона, ще бъдат подведени под отговорност.

" МНС е самостоятелна организация и напъните им се подхващат без контакт или интервенция от страна на Съединени американски щати " , сподели посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред кореспонденти в понеделник. Съединени американски щати - съдружникът на Израел - също не е член на съда.

Матю Джилет, учител по интернационално право в Университета на Есекс в Англия, обясни, че лица с издадена присъда от МНС, губят правото да пътуват до повече от 120 страни , които са членове на МНС, в това число множеството европейски страни, Япония и Австралия. Те също по този начин могат да бъдат арестувани.

Джилет, сподели, че в случай че бъдат издадени заповеди за арест против израелски чиновници, някои съюзнически страни биха могли да подхващат дейности като понижаване на прехвърлянето на оръжия или понижаване на дипломатическите визити, засилвайки интернационалната изолираност на Израел.

Това би направило " по-трудно за западните демократични демокрации да се ангажират с Израел ", сподели той.
 Блинкън прикани Хамас да одобри предлагането за помирение
Блинкън прикани Хамас да одобри предлагането за помирение

Той дефинира израелското предложение като " извънредно обилно "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР